školska 2017/2018. godina

Svjetski dan nastavnika

Povodom Svjetskog dana nastavnika, danas se u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo neće realizirati redovni nastavni proces, već će se na prigodan način obilježiti ovaj dan. Svjetski dan nastavnika se inače obilježava 5. oktobra, ali s obzirom da ove godine taj datum pada na neradni dan, on će se obilježiti danas.

Savjetnica ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Nihada Čolić kazala je za Agenciju Fena da je nastavnicima u KS-u neophodno vratiti dostojanstvo, dignitet i poboljšati uslove rada da u narednom periodu mogu donositi još bolje rezultate u odgojno-obrazovnom procesu. "Puno je stvari koje možemo mijenjati i koje trebamo mijenjati. Nadam se da ćemo u narednom periodu popraviti položaj prosvjetnih radnika u KS-u" naglasila je savjetnica Čolić. Kao gorući problem u osnovnim školama u KS-u, izdvojila je inkluziju i nedovoljno stručno usavršavanje nastavnika. "Prvo treba uraditi kvalitetne analize i na osnovu njih napraviti programe stručnog usavršavanja i dati im adekvatne načine da se snalaze u inkluzivnom obrazovanju, ali samo za nastavnike koji su u direktnom odgojno-obrazovnom procesu", zaključila je Čolić.

Svjetski dan nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra. Ovaj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana nastavnika je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u BiH.

Svjetski dan nastavnika je p roglasio UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Dodaj komentar